Inviterer inn til byens fjongeste leilighet

Lurer du på hvordan det var å bo på Trondheims fineste adresse rundt 1900? Det kan du finne ut når Sverresborg Folkemuseum nå åpner dørene til Adolf Øiens hjem.

– Dette var et behagelig og velutstyrt hjem hvor det ble avholdt en rekke selskaper og sosiale sammenkomster, forteller konservator Terje Bratberg ved Sverresborg Folkemuseum.

Han er prosjektleder for arbeidet med å rekonstruere hjemmet til Adolf og Karen Øien med møbler, kunst, sølvtøy og porselen fra de fire forskjellige hjemmene til ekteparet som begge døde i 1918. Møblementet ble donert til museet av Adolf Øiens Fond sammen med 3,5 millioner kroner.

– Sverresborg har arbeidskraft og kompetanse til å ta vare på dette, og i tillegg har de Terje Bratberg som kan bidra til å formidle fortellingen om livet til Adolf Øien. Dette er ikke bare en leilighet, men en levendegjøring av historien, forteller daglig leder i Adolf Øiens Fond, Siri Merethe Rønning.

Nyrike festligheter

Etter å ha vært lagret på et stabbur i nærmere 60 år behøvde møblene en omfattende konservering. Resultatet bærer derimot ikke preg av tidens slitasje. Her er det lekker tapet på veggene, velurdraperier over dørene, lysekroner og lekre møbler i alle tolv rommene.

– Stilen er typisk for den nyrike hvor det er kjøpt inn flotte møbler, men nesten ikke finnes eldre ting. Jeg tror det eneste i møbelet som var litt eldre er et skap som muligens har tilhørt Adolfs far, forteller Bratberg.

Ekteparet Øien var kjent for å holde flotte selskaper. Her satt gjerne damene og drakk sherry og likør i den ene stuen, mens herrene koste seg med pjolter og konjakk og røkte sigar i en annen stue.

– Så spiste de en bedre middag, spilte piano og sang tyske lieder og drikkeviser. Det var god stemning og rikelig med mat og vin, sier Bratberg.

Et behagelig liv

Hjemmet til ekteparet sto nok i sterk kontrast til den vanlige borgeren i Trondheim rundt 1900. Ekteparet var nok blant de første som fikk innlagt vann og strøm og de levde et svært behagelig liv materielt sett.

– Hjemmet var et sted for å imponere og for å holde selskaper. Det var også på denne tiden vi først begynte å bli opptatt av å ha det hyggelig hjemme, og det ser vi på alle pyntegjenstandene og de komfortable møblene. Hadde du mye penger på denne tiden hadde du det nesten like behagelig som vi har det i dag, sier Bratberg.

Adolf Øiens leilighet åpner på Sverresborg Folkemuseum 19. november – på 100-årsdagen for hans død. 20. november kan du delta på omvisning og foredrag om Adolf Øien, ser mer informasjon her.