Gründer Brian Stead t.v. og med-gründer Besart Olluri. Foto: Kristoffer Wittrup

Bryte: Skal gjøre energilagring mer effektivt og miljøvennlig

Bryte ser for seg en fremtid der alle har tilgang til ren, rimelig og fornybar energi, som de håper deres strømningsbatterier kan bidra til.

Bedriften Bryte AS har mottatt 500 000 kroner fra Etablererstipendet til Adolf Øiens Fond for sitt strømningsbatteri, som skal gjøre energilagring og energideling tilgjengelig, rimelig og miljøvennlig. Målet er at batteriet ha høyere lagringskapasitet og trenge lavere pumpekraft sammenliknet med dagens alternativer, og det skal øke både energi- og kostnadseffektiviteten. Batteriet er ifølge bedriften beregnet for storskala-bruk, alt fra kraft- til industribransjen.

31 år gamle Brian Stead kom opp med idéen til batteriet i slutten av 2018. Han kommer fra Canada, men har bodd i Norge i ti år og er utdannet materialingeniør ved NTNU. 26 år gamle Besart Olluri fra Larvik ble med-gründer i november 2019. Han har bachelorgrad som elektroingeniør og har nylig levert master i forretningsutvikling ved NTNU. Sammen med tre andre ansatte er de godt i gang med å utvikle en ny og forbedret strømningsbatteri-teknologi.

– Strømningsbatterier er ansett som en av de mest miljøvennlige energilagringsmediene i stor skala. I dag brukes det mest Li-ion-batterier, som er en miljøversting både når det gjelder produksjon og resirkulerbarhet, samtidig som det har relativt kort levetid. Strømningsbatterier er mer miljøvennlig i ressursinnhentingen, de varer fire til seks ganger så lenge og er stort sett helt resirkulerbare. Problemet med tidligere strømningsbatterier er at de ikke har vært effektive nok. Forskning har gjort at de har blitt mer og mer effektive med årene, og vi ser for oss at vår forbedring kommer til å være stor nok til å endelig få gjennomslag på at det blir det vi bruker fra nå av, sier Olluri.

 

Vil gjøre en forskjell

Strømningsbatteriene til Bryte er fremstilt av fornybare materialer og er basert på en teknologi som ifølge bedriften gjør dem mer effektive enn dagens strømningsbatterier. Stead og Olluri ser for seg at batteriene vil kunne være nyttig når kraftnettet i Norge skal oppgraderes de neste årene.

– Ved å plassere batterier i strømnettet slipper man å oppgradere nettet i like stor grad. Man kan spare mye penger og redusere klimagassutslipp, sier han.

I et større perspektiv ser de for seg en fremtid der alle har tilgang til ren, rimelig og fornybar energi.

– Vi må over til en strømkilde som ikke forurenser like mye og som er fornybar. Å drive med batterier i Norge høres kanskje rart ut, siden vi har så mye vannkraft, men vi kan utnytte energien som allerede produseres på en bedre måte. Utenfor Norge kan vi bruke sol- og vindkraft og begynne å snakke om å gi strøm til befolkninger som ikke har hatt det før. Vi ønsker at det vi skal holder på med skal gjøre en forskjell. Her i Trondheim er det mange kloke hoder som forsker på energi, strøm og energilagring, så det er en kjempebra plass for oss som batteriselskap å være, sier Stead.

 

Nye muligheter under korona

Bryte er godt i gang med å utvikle en prototype av produktet og å få patent på designet. De møtte litt motgang da korona brøt ut og laboratoriene ved NTNU ble stengt, men perioden ga også nye muligheter.

– Vi har hatt noen utrolig smarte mennesker i sommerjobb hos oss, som ikke hadde vært her hvis deres egentlige sommerjobber ikke hadde blitt avlyst. To av personene har nå blitt med videre i teamet vårt, sier Olluri.

– Det ga oss mulighet til å utvikle oss som bedriftsledere og vi har fått erfaring med å ansette folk. Korona-situasjonen ga oss også mer perspektiv på hva vi holdt på med, selve forskningsarbeidet, sier Stead.

 

Et tegn på at vi er på riktig vei

Bedriften har fått god støtte fra både det akademiske- og profesjonelle miljøet i Trondheim. De er særlig takknemlig for hjelpen fra TrønderEnergi, professor Odne Burheim ved NTNU og inkubatoren 6AM. Målet videre er å gå over fra prosjektfasen til markedsfasen og å få et produksjonslokale på plass innen tre til fem år.

– Jeg ser også for meg at vi har flere kunder som bruker vårt produkt. Om fem år har vi begynt å komme ut i det internasjonale markedet. Hvis vi skal få dette til å fungere, så må vi vokse. Vi må få på plass et godt team rundt oss og sørge for å bli en attraktiv arbeidsplass, både for ansatte, kunder og investorer, sier Stead.

Hva betyr det å få stipend fra Adolf Øiens Fond?

– Vi ser det som et tegn på at vi er på riktig vei. Med hjelp av disse støttemidlene kan vi utvide teamet vårt og bruke ressursene til å vokse så mye som bedriften har mulighet til. Vi er relativt nyutdannede, så det å få et så anerkjent navn som Adolf Øiens Fond bak oss, kommer til å hjelpe oss veldig mye fremover, sier Olluri.