Foto: Smidesang & Lyng

Etablererstipendet 2021: Gründerbedrifter med skyhøye ambisjoner.

Tre ambisiøse gründerbedrifter mottok til sammen 1,8 millioner kroner for å videreutvikle sine ideer. Med deres kunnskap og teknologi skal de redde liv og bidra til bedre helse.

Utdelingen av stipendet tok sted under Manifestasjon. Foto: Lasse Berre

I år var det totalt 40 høyt kvalifiserte søknader fra et bredt spekter av bransjer. Det skjer mye spennende innovasjon og næringsutvikling i Trondheim, både antallet søknader og det høye nivået er et bevis på akkurat dette, sier daglig leder i Adolf Øiens Fond, Gry Haug Binde.

Med mottakernes skyhøye ambisjoner, deres kunnskap og innovative teknologi gir det meg stor tro på at de kommer til å lykkes. Det blir spennende å følge de på reisen og se hva de får til videre, sier Binde.

Av de 40 søkerne, var det disse tre bedriftene som hver mottok Etablererstipendet på 600.000 kroner:

Nordiq Products
Professor Lise Lyngsnes Randeberg og daglig leder Mats Hetling. Foto: Smidesang & Lyng

Basert på egne erfaringer som offiser og Combat Medic i Afghanistan har Mats Hetling sammen med Professor Lise Randeberg fått utviklet et produkt: LifeSaver, kalt LiSa. LiSa kan passe på alle skadde i en ulykkessituasjon, slik at man unngår å miste noen mens man jobber med andre skadde personer.

LiSa er en overvåker som settes på halsen, og som ved hjelp av en sensor utviklet av Professor Randeberg måler respirasjonsrate, blodtrykk, om luftveiene er åpne, oksygenmetning i blodet og kroppstemperatur. Teknologien har også stort potensial både innenfor sportsteknologi og kan muliggjøre at flere eldre og syke får bo hjemme hos seg selv lengre. Dette er et produkt med stor innovasjonshøyde og viser styrken til fagområdet på NTNU.

Teamet består i tillegg til Mats og Lisa av Eirik Sandal, Emil Asbjørnslett, Are Løset og Robert Ditlefsen. Utviklingen gjennomføres i tett samarbeid med – Inventas, Sintef og NTNU. Med seg har de også markedspartnere – Forsvarets sanitet og RAKOS (Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter).

 

Lybe Scientific
Fra venstre: Professor Magnar Bjørås, førsteamanuensis Sulait Bandyopadhyay, Sten Even Erlandsen og daglig leder Tonje Steigedal. Foto: Smidesang & Lyng

Teamet bak selskapet ble for alvor kjent da de lanserte sitt første produkt – en løsning for Covid-19-diagnostikk med om lag 6,2 millioner testreaksjoner solgt nasjonalt og internasjonalt under pandemien.

Lybe Scentific skal utvikle ny teknologi for klinisk diagnostikk og etablere seg som en høykvalitets leverandør av diagnostikkløsninger for kunder innenfor sykehus og forskningsinstitusjoner. Løsningen vil bidra til helsegevinster for hele samfunnet, enkeltindividet og vil redusere negative samfunnsmessige konsekvenser ved eventuelle fremtidige pandemier.

Teamet består av daglig leder Tonje Steigedal, førsteamanuensis Sulait Bandyopadhyay, Sten Even Erlandsen og professor Magnar Bjørås.

 

Syngens
Fra venstre: Daglig leder Rahmi Lale og medgründer Gurvinder Singh Dahiya Foto: Smidesang & Lyng

Selskapet utvikler DNA sekvenser som koples til levende organismer. Deres AI-assisterte tilnærming muliggjør effektiv produksjon av nye enzymer, kjemikalier og medisiner.

De skreddersyr den genkoden kundene vil ha ved bruk av algoritmer, og med sin løsning kan de mye hurtigere, mer miljøvennlig og mer presist enn dagens teknologi tilby en designet DNA sekvens som gir ønsket resultat.

Bidrag til bærekraft kommer både ved reduksjon av CO2, mindre vannforbruk og ved å kunne lage mer bærekraftige materialer.

Teamet har sitt utspring i forskningsmiljøet innen bioteknologi og maskinlæring ved NTNU. Rahmi Lale og Gurvinder Singh Dahiya  er selskapets to gründere og med seg på laget har de Helene Bøe innen fagfeltet kjemisk enginering, Lise Tietze innen molekylærbiologi, mentor Kjell Arne Jacobsen fra InnoTeam AS og styremedlemmene Gunnar Bøe og Alexander Wentzel.

 

Se mer om vinnerne i filmene under

 

Lybe Scientific

Nordiq Products

Syngens